COPYRIGHT © MACIN GAZ 2009 - 2021 - TOATE DREPTURILE REZERVATE
gazfl.jpg
0800 86 22 46
telverde.jpg
Serviciul Urgente Gaze

non-stop
0240.572.769
Vizitatori
clip_image002.gif
M A C I N  GAZ   in reorganizare
macinlogo_1
Citirea indexului contorului dumneavoastra de gaz
Măsurarea consumului şi citirea contorului este efectuată ciclic de către Distribuitor, lunar pentru toate categoriile de clienţi de la B1 la B4 .
Cu această ocazie este citit şi înregistrat noul index afişat de contor, sunt verificate vizual aparatul de masură, starea fizică şi elementele de siguranţă ale acestuia.
In funcţie de noul index citit este calculat consumul prin diferenţa cu indexul vechi de la citirea anterioară.
Consum între două citiri = Index nou - Index vechi
Astfel, pentru perioada dintre două citiri consecutive consumul rezultat reprezintă cantitatea de gaze naturale consumată de client.
Cum solicitaţi o citire a indexului?
Solicitarea unei citiri a indexului in afara citirii programată de distribuitor, presupune o deplasare suplimentară, această prestaţie fiind tarifabilă. Calea recomandată pentru solicitarea unei citiri suplimentare este prin e-mail, sau la adresa de corespondenţă a sediului Str.Malului, Nr.2A ,Macin, Tulcea cod 825300.
Măsurarea volumului de gaz

Măsurarea cantităţilor de gaze naturale se face în conformitate cu prevederile Regulamentului de măsurare a cantităţilor de gaze naturale pentru consumatorii captivi şi, după caz, a Regulamentului de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate pe piaţa en-gros.
Aparatele de măsură sunt omologate şi verificate metrologic la intervalele stabilite de reglementările în vigoare.

Ce este contorul de gaz?

Contorul de gaz este un echipament destinat să măsoare, să memoreze, şi să indice cantitatea de gaz care trece prin interiorul traductorului de măsurare.

Ce este convertorul de volum?

Convertorul de volum este un dispozitiv electronic, conectat/ încorporat unui contor de gaz, care transformă automat volumul de gaz măsurat în condiţii de lucru în volum de gaz în condiţii standard.

Ce afişează un contor cu convertor de volum?

* volumul corectat (adică volumul măsurat în condiţii standard)
* volumul necorectat ( adică volumul măsurat în condiţii de lucru)
* presiunea din instalaţia de utilizare
* temperatura măsurată.

Condiţiile standard de furnizare gaze naturale sunt: temperatura de 15° C şi presiunea de 1,01325 bar.
Consumul dumneavoastră de gaze naturale facturabil este volumul corectat.

Ce tipuri de contoare foloseşte SC MACIN GAZ SRL?

În functie de debitul instalat:

* contor cu membrană (contor de debit în care volumul de gaz se măsoară prin umplerea şi golirea succesivă a camerelor sale cu pereţi deformabili).
* contor cu pistoane rotative (contor de gaz în care există un compartiment rigid între peretii unei camere staţionare şi un element în mişcare; fiecare ciclu de rotaţie al elementului deplasează un volum cunoscut de gaz înregistrat şi indicat de un dispozitiv indicator).
* contor cu turbină (forţele dinamice ale gazului aflat în mişcare produc rotaţia unei turbine cu o viteză proporţională cu volumul de gaz care trece prin turbină; numărul de rotaţii al turbinei este semnalul de măsurare pentru indicarea volumului de gaz ce a trecut prin contor).